⚠️Compte-rendu ΣΥΝΑΤΗΣΕΙΣ 16 και 17 Νοέμβριου 2020- Continuité pédagogique

Association des Parents d’Élèves du LFH

 

Αγαπητοί γονείς,

 

Στις 6 Νοεμβρίου συναντήσαμε τη Διοίκηση του σχολείου για να τους εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση των γονιών και της APE σχετικά με την οργάνωση της αναπλήρωσης των απωλεσθέντων ημερών που είχαμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς (rattrapage). Η αναπλήρωση αυτή είχε ψηφιστεί κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στις 25 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιήθηκε τις δύο πρώτες μέρες των διακοπών της Toussaint τον Οκτώβριο.

 

Αυτή ήταν μία πρωτοβουλία της Προέδρου της ΑΡΕ κας. Lamblin-Vlachos και αναφέρεται στα πρακτικά του Σχολικού Συμβουλίου της 1ης Ιουνίου 2020, στην σελίδα 7, όπου η κα. Lamblin ρωτά αν [θα υπάρξουν διακοπές δύο εβδομάδων για την Toussaint, και για να γίνει η αναπλήρωση, ίσως μόνο μία εβδομάδα διακοπών θα ήταν αρκετή; Ένας δάσκαλος απαντά ότι οι εκπαιδευτικοί ήταν εκεί κάθε μέρα, ενώ οι μαθητές ήταν εκεί κάθε δεύτερη μέρα, συνεπώς χρειάζονται τις προγραμματισμένες διακοπές τους …] *

 

Υποβάλαμε επίσης τις συστάσεις μας για την εφαρμογή της παιδαγωγικής συνέχειας για τις επόμενες 3 εβδομάδες:

– Οι έννοιες του “απροσδόκητου” και του “πρωτοφανούς” δεν ισχύουν πια.

– Καλύτερος συντονισμός των θεμάτων, εναρμόνιση των χρόνων μαθήματος ανά επίπεδο.

– Τακτική επαφή μαθητών με τους δασκάλους.

– Ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στο lockdown, που είναι κοντά στις ώρες μίας κανονικής σχολικής ημέρας, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητα ακριβώς το ίδιο. (βλ. πρακτικά της 6/11).

 

Συμφωνήσαμε να κάνουμε την επόμενή μας συνάντηση τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου για να εξετάσουμε πως κύλισε η πρώτη εβδομάδα του lockdown.

 

Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να σας ευχαριστήσουμε για τα σχόλιά σας που μας επέτρεψαν να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τη διοίκηση, αναφέρoντας συγκεκριμένα στοιχεία.

 

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι βάσει του νόμου GDPR περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, δεν έχουμε πρόσβαση στις διευθύνσεις email σας και το LFH δεν μπορεί πλέον να μας τις κοινοποιήσει. Ο μόνος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ μας είναι το site μας www.ape-lfh.net/wp και η σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/APE.LFH/ .  Διαφορετικά, για γενικές πληροφορίες, ρωτάμε την γραμματεία του σχολείου.

 

 

Σχετικά με τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες:

 

Υπήρξε επικοινωνία με την κα. Γούναρη, υπεύθυνη των μαθητών με ειδικές ανάγκες. Για τους μαθητές «δυς» θα κάνει κάποιες συστάσεις στους δασκάλους για να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στην ειδική φροντίδα αυτών των μαθητών. Θα συγκεντρώσει επίσης εκπαιδευτικές ομάδες μέσω Zoom για τη δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων.

Οι δασκάλες AESH παρακολουθούν ορισμένους μαθητές κατά τη διάρκεια των Zoom και μεμονωμένα στο τέλος της ημέρας.

 

Γενικές σημειώσεις:

 

  • Για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ γονέων και σχολείου, ο Διευθυντής συνιστά επικοινωνία μέσω email με τους κύριους καθηγητές (professeurs principaux) οι οποίοι και είναι υπεύθυνοι για την επικοινωνία με τους συναδέλφους τους, σε περίπτωση προβλήματος. Οι ανταλλαγές τέτοιων μηνυμάτων πρέπει πάντα να είναι κόσμιες.
  • Για το γυμνάσιο και το λύκειο, οι εκπαιδευτικοί μπορούν, κατόπιν αιτήματος, να διδάξουν τα μαθήματα τους σε μια τάξη του σχολείου. Εκεί, όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός πολυμέσων είναι στη διάθεσή τους. Πρέπει απλά να γίνει πρώτα μία συνεννόηση με το σχολείο για να ακολουθηθούν σωστά τα υγειονομικά μέτρα (να μην υπερβεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να είναι παρόντες στις σχολικές εγκαταστάσεις).
  • Η οπτική επαφή με το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πραγματοποιείται καθημερινά, με μία ή και περισσότερες τηλεδιασκέψεις την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία/τάξη των μαθητών.
  • Ο τρόπος εκπαίδευσης χωρίζεται σε 3 στάδια:
    • Συλλογικός χρόνος για ολόκληρη την τάξη
    • Αυτόνομος χρόνος εργασίας
    • Ατομική επικοινωνία με τον καθηγητή μέσω email για ερωτήσεις από τον μαθητή.
  • Επιπλέον, οι καθηγητές μπορούν κατ ‘εξαίρεση και σε λογικά πλαίσια, να πάρουν την πρωτοβουλία να διδάξουν εκτός του καθιερωμένου χρονοδιαγράμματος (όχι όμως μετά τις 17:00 μ.μ. για παράδειγμα, και μόνο για το γυμνάσιο και το λύκειο).
  • Για να δείτε τις τηλεδιασκέψεις της εβδομάδας, ανατρέξτε στο Pronote / cahier de texte / contenu et ressources και κάντε κλικ στο vue hebdomadaire.
  • Για προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις των οποίων τα links δεν είναι ενεργά, πρέπει να αντιγράψετε το usernameκαι το password στο site του Zoom.

 

Κοινά εργαλεία για όλους:

  • Επικοινωνία: Pronote
  • Τηλεδιασκέψεις: Zoom

Εάν ορισμένοι εκπαιδευτικοί θέλουν να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές, περιστασιακά, μέσω άλλης πλατφόρμας, αυτή η αλλαγή θα αναφέρεται στο Pronote.

Ρωτήσαμε πότε θα ήταν διαθέσιμα τα αποτελέσματα των εξετάσεων επιπέδου που πέρασαν οι μαθητές της 6ème και της 2nde. Η Διοίκηση περιμένει μια απάντηση από την AEFE, την οποία θα μας κοινοποιήσει.

 

ΛΥΚΕΙΟ :

 

Ζητήθηκε να υπάρξει πιο έντονη στήριξη των μαθητών της Terminale κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου και να γίνουν κατανοητά το άγχος και οι ανησυχίες τους από τους εκπαιδευτικούς. Το προηγούμενο έτος, στην 1ère, οι μαθητές αυτοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη νέα μεταρρύθμιση του baccalauréat, όπως και τους υγειονομικούς περιορισμούς λόγω του Covid. Αυτό οδήγησε σε μία αβεβαιότητα ως προς τη διεξαγωγή των εξετάσεων (E3C, bacγαλλικών στα προφορικά και γραπτά) που τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν, οπότε αντ’ αυτού μετρήθηκαν οι βαθμοί τους του πρώτου και του δεύτερου εξαμήνου. Αυτοί οι μαθητές τώρα βρίσκονται στην Terminale, ξανά υπό lockdown, αισθάνονται άβολα, και η μεγάλη πλειονότητα αυτών ανησυχεί για τη φετινή χρονιά και για το baccalauréat τους.

 

Επιμείναμε λοιπόν οι εκπαιδευτικοί να στηρίξουν τους μαθητές και να τους συνοδεύσουν στην παιδαγωγική συνέχειά τους με πιο έντονο τρόπο, για να τους καθησυχάσουν. Αναφέραμε την επιθυμία αρκετών μαθητών να έχουν κάρτες με λέξεις-κλειδιά, σχέδιο μαθήματος ή θεμάτων, όπως και προσωπικά σχέδια εργασίας.

Όσον αφορά τις αξιολογήσεις κατά τη διάρκεια του lockdown για τάξεις που θα έχουν εξετάσεις στο τέλος του σχολικού έτους και πιο συγκεκριμένα για τις 1ère και Terminale:

  • Τα σχολεία στη Γαλλία δεν είναι κλειστά, όμως το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας γνωρίζει ότι τα γαλλικά σχολεία στο εξωτερικό είναι κλειστά, τελείως ή εν μέρει. Μία συνάντηση με τον πρύτανη της Λυών, την AEFE και τις ακαδημίες στις οποίες υπάγονται τα σχολεία του δικτύου, θα διεξαχθεί πολύ σύντομα για να συζητήσουν τις βαθμολογίες των μαθητών υπό καθεστώς lockdown.
  • Όποια και αν είναι η απόφαση του πρύτανη, οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να βαθμολογούν τους μαθητές για σιγουρευτούν ότι αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά και για να δώσουν αξία στην εργασία των μαθητών.
  • Είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν τα σχολικά ντοσιέ των 1ères και Terminales για εγγραφές στο Parcoursup. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του lockdown είναι η πρώιμη εκμάθηση της αυτονομίας στην εργασία. Έτσι, στις αξιολογήσεις των βαθμολογίων, όταν εμφανίζεται μια αναφορά « αυτόνομος μαθητής στις εργασίες του », αυτή δίνει μεγάλη αξία στον μαθητή. Ως υπενθύμιση, στο Parcoursup, υπάρχουν δύο αναγνώσεις του σχολικού ντοσιέ του μαθητή: – η πρώτη βασίζεται στους βαθμούς και η δεύτερη στις αξιολογήσεις. Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ασυνήθιστο για έναν μαθητή με μέσο όρο το 14 να περνά μπροστά από έναν μαθητή που έχει 16 ή 17 επειδή οι αξιολογήσεις του μαθητή στα 14 θα είναι πιο ενδιαφέρουσες και καλύτερες από εκείνες του μαθητή στα 16 ή 17.
  • Όσον αφορά τον προσανατολισμό, προγραμματίζονται διάφορα ραντεβού Ζoom, για τα οποία μπορείτε να πληροφορηθείτε στη σελίδα μας στο Facebook « Mes études après le LFH”.

o 21 Νοεμβρίου: «Πρώτη εβδομάδα προσανατολισμού του έτους 2020-2021», μία διοργάνωση της AEFE. Συμβουλευτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο και έχετε πρόχειρους τους κωδικούς σας Agora για να συνδεθείτε και να εγγραφείτε.

https://www.aefe.fr/vie-du-reseau/toute-lactualite/premiere-semaine-de-lorientation-de-lannee-2020-2021-de-grands-rdv-suivre-carrefour-amlanord?platform=hootsuite

o Επιπλέον, η κα Patricia Savary, διευθύντρια του Campus France στην Ελλάδα, θα κάνει μια τηλεδιάσκεψη στα ελληνικά στις 25 Νοεμβρίου για την παρουσίαση των σπουδών στη Γαλλία.

o Μια δεύτερη συνάντηση με την κυρία Savary στα γαλλικά έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Δεκεμβρίου.

o Το LFH θα προσφέρει βραδιές « Parcoursup »

o Ο κ. Ganier προσφέρθηκε να οργανώσει μια τηλεδιάσκεψη για τις “τάξεις préparatoires »

o Προτείνει επίσης να οργανώσει μια τηλεδιάσκεψη για παρουσιάσει την στρατιωτική σταδιοδρομία. Αυτή η συνάντηση θα απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για αυτόν τον τύπο σταδιοδρομίας, και θα είναι για τους γονείς και τους μαθητές των Seconde, Première και Terminale.

 

6ème ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟ :

 

Όπως ζητήθηκε από πολλούς γονείς, το Pronote είναι το βασικό λογισμικό που χρησιμοποιείται. Ωστόσο, συνιστάται να κοιτάτε καθημερινά το email στο Outlook του μαθητή, επειδή δεν μπορεί να γίνει διαθέσιμο όλο το εκπαιδευτικό υλικό στο Pronote.

 

6ème:

Το πρόγραμμα που αναδιοργανώθηκε κατά τη διάρκεια μερικού lockdown (5ème έως Terminale) θα διατηρηθεί για τη διάρκεια του lockdown και σε περίπτωση σταδιακής επαναφοράς.

Η Διεύθυνση εφιστά την προσοχή μας στη συμπεριφορά των μαθητών της 6ème που τείνουν να κάνουν αστεία και να συμπεριφέρονται άτακτα κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων, ειδικά τα αγόρια.

Ένα email εστάλη στις αρχές του έτους (5/9 από τη γραμματεία του Proviseur Adjoint – αναπληρωτή διευθυντή) στους μαθητές και τους γονείς. Οι γονείς πρέπει να υπενθυμίζουν στα παιδιά ότι τα Zoom είναι κανονικά μαθήματα, όπως στην τάξη και επομένως, δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε ακατάλληλα, αλλιώς θα επιβληθούν τιμωρίες.

 

5ème:

Έχουμε επιστήσει την προσοχή στα προβλήματα ανισοτήτων σε ορισμένα μαθήματα και στις αδυναμίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι μαθητές μετά το πρώτο lockdown. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμείναμε στη διατήρηση μιας συνεχούς παρακολούθησης στα βασικά μαθήματα. Όσον αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα μηνύματα έχουν σταλεί στη διεύθυνση.

Όμως, τα παιδιά της 5ème τείνουν και αυτά να συμπεριφέρονται άτακτα και συνιστάται έντονα η υπενθύμιση των κανόνων του email που αναφέραμε παραπάνω (6ème) και σε εκείνα.

 

4ème:

Για την 4ème, η παρατήρηση θα ήταν ότι υπάρχει και εδώ μεγάλη ανισότητα σε ορισμένα μαθήματα, ή ακόμη και η παντελή απουσία τηλεδιασκέψεων σε ορισμένα μαθήματα κατά τις πρώτες 2 εβδομάδες του lockdown.

Παρά αυτά τα σχόλια, τα οποία μεταφέραμε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας της 16ης Νοεμβρίου, λάβαμε μηνύματα από τους εκπροσώπους των τάξεων (délégués de classe) που δείχνουν μια σαφή βελτίωση στην παιδαγωγική συνέχεια, πολλοί γονείς είναι πλέον ικανοποιημένοι. Τα προγράμματα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα.

Τα προβλήματα συμπεριφοράς, όμως, σημειώνονται και σε αυτή την τάξη.

 

3ème:

Οι γονείς μας έχουν πει για μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το τελευταίο lockdown. Ζητείται όμως να εξισορροπηθεί ο αριθμός των ωρών τηλεδιάσκεψης ανά ημέρα.

 

Για αυτά τα δύο τελευταία επίπεδα, αναφέραμε τη δυσκολία στη λήψη σημειώσεων. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να υπενθυμίσουν στους μαθητές να σημειώσουν και να τους βοηθήσουν να μάθουν πως θα κρατούν σημειώσεις των όσων λέγονται στο μάθημα.

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ :

 

Οι parents-relais σε κάθε τάξη δημοτικού και νηπιαγωγείου καλούνται να στείλουν τις ερωτήσεις τους στην APE (info@ape-lfh.net) προκειμένου να τις προωθήσουμε στη Διοίκηση.

Οι μη γαλλόφωνοι γονείς θα πρέπει να προσεγγίσουν τους parents-relais για να τους μεταφράσουν έγγραφα, ασκήσεις, ή / και για να εξηγήσουν τις οδηγίες των δασκάλων.

Οι εκπαιδευτικοί και η διοίκηση του Δημοτικού σχολείου θα επανεξετάσουν την παιδαγωγική συνέχεια στο τέλος της εβδομάδας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών του δημοτικού δουλεύουν από το σχολείο.

Όλες οι τάξεις έχουν ένα κοινό Padlet ανά τμήμα. Οι τηλεδιασκέψεις είναι καθημερινές (δεν διαρκούν πολύ, για λόγους συγκέντρωσης των μαθητών, αλλά διεξάγονται καθημερινά). Ο χρόνος της τάξης χωρίζεται σε διάφορα στάδια: Ένα καλωσόρισμα σε όλη την τάξη, με κοινές δραστηριότητες τηλεδιάσκεψης και, στη συνέχεια, εργασίες σε ομάδες/γκρουπ, και Zoom για μαθητές που έχουν ερωτήσεις. Μερικές φορές αυτός ο χρόνος μπορεί να δαπανηθεί βοηθώντας κάποιους μαθητές μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες.

Οι καθηγητές Αγγλικών και Ελλήνων θα συμμετέχουν επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης σε ομάδες.

Για τους CP, CE1, CE2: οι τάξεις χωρίζονται ανά ομάδα γλώσσας.

Προτείναμε να προστεθούν ταινίες, ντοκιμαντέρ, βιβλία στα Padlets. Θα γίνει. Τα Padlets θα εμπλουτιστούν τις επόμενες ημέρες και ανά τακτά διαστήματα.

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ :

 

Οι συνεδριάσεις τηλεδιάσκεψης θα γίνονται σε μικρές ομάδες από 6 έως 8 παιδιά, έτσι ώστε τα μικρά να παραμένουν συγκεντρωμένα όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι δασκάλες-βοηθοί (ATSEM) συμμετέχουν επίσης, αναλαμβάνοντας ομάδες, και θα βοηθούν τους μη γαλλόφωνους γονείς, μεταφράζοντας όπου αυτό είναι απαραίτητο.

 

Οι δάσκαλοι έστειλαν στις οικογένειες το καθημερινό πρόγραμμα για τα παιδιά. Οι τηλεδιασκέψεις είναι καθημερινές. Η νεαρή ηλικία των παιδιών, όμως, απαιτεί την παρουσία ενός γονέα, ειδικά για τις Petites Sections και τις MoyennesSections δεν υπάρχει άλλη λύση. Ένας ενήλικας πρέπει να είναι με το παιδί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων Zoom. Είναι αδύνατο να έχουμε το 100% της εκπαίδευσης εξ αποστάσεως. Η μεγάλη πρόκληση για τους μικρούς μας μαθητές στο νηπιαγωγείο είναι η εκμάθηση και η διατήρηση του επιπέδου της γλώσσας στα γαλλικά.

 

Ρωτήσαμε εάν η εικονική βιβλιοθήκη είναι εμπλουτισμένη με προσχολικό υλικό. Προς το παρόν όχι, αλλά τα βίντεο κλιπ βιντεοσκοπούνται και θα τοποθετηθούν στα Padlets, όπου οι γονείς θα μπορούν να τα κατεβάσουν. Να σημειωθεί επίσης ότι από τον Απρίλιο του 2020, το CDI και η BCD δημιούργησαν ένα Padlet, στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση εξ αποστάσεως.

 

Ένα μέλος της APE προσφέρθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης, να ζητήσει από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας εάν θα μπορούσε να γίνει μία εξαίρεση για το σχολείο μας, ώστε να πηγαίνουν κανονικά τα παιδιά του νηπιαγωγείου, για να μπορέσουν να διατηρήσουν την επαφή με τη Γαλλική γλώσσα.

 

ΣΥΝΟΨΗ

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η προσωπική δουλειά των μαθητών και οι τηλεδιασκέψεις πρέπει να παραμείνουν σε επίπεδα διαχειρίσιμα, έτσι ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να είναι ανεξάρτητα, αλλά και να έχουν ελεύθερο χρόνο. Η πίεση ορισμένων γονέων δεν πρέπει να επηρεάζει το διδακτικό προσωπικό, επειδή είναι ήδη πολύ φορτωμένοι και πρέπει να χρήζουν της πλήρης εμπιστοσύνης μας.

 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας και είμαστε σε εβδομαδιαία επαφή με τη Διοίκηση που μεταδίδει τα μηνύματά σας στους εκπαιδευτικούς.

 

Για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων:

– Anne- Sophie Lamblin- Vlachos

– Catherine Vallet

– Marie- Anne Le Reste

– Théo Angelopoulos

– Anne Schweitzer

 

 

Association des Parents d’Élèves du LFH